Borstvoeding & Pijn

Pijn

Regelmatig kom ik op consult bij iemand in verband met pijn tijdens het voeden. Soms zijn ze al een hele tijd aan het voelen met hevige pijn en dan denk ik vaak ‘had me toch eerder gebeld’.

Ik wens voor iedere kraamvrouw die borstvoeding geeft een lactatiekundig consult in de kraamweek, zeker als het voeden pijn doet. Gelukkig weten ook heel veel kraamverzorgsters hoe ze de borstvoeding zo optimaal mogelijk kunnen laten verlopen. Helaas heeft niet  iedereen even veel ervaring en kennis. 

Want pijn bij het voeden is echt niet normaal we moeten dit niet accepteren. Veel vrouwen denken dat het pijn mag doen. Vooral in het begin en dat je tepels moeten harden of dat je er even doorheen moet. Maar pijn is een signaal van het lijf dat er iets niet goed gaat. 

Daarnaast is de pijn niet alleen een probleem voor de vrouw maar ontstaan er ook problemen bij de baby. Want als je pijn ervaart kunnen je hormonen niet optimaal werken. Dat kan een negatieve invloed hebben op de melkproductie. Het gevaar ligt op de loer dat de baby ook nog eens onvoldoende groeit waardoor de druk op de borstvoeding alleen maar groter wordt.

Oorzaak van pijn

Pijn bij het voeden wordt bijna altijd veroorzaakt doordat de baby de tepel niet diep genoeg in zijn of haar mondje heeft. De tepel wordt bij een ondiepe hap stuk gedrukt tussen het harde gehemelte en de tong. Een bijkomend probleem is dat de tepel hierdoor wordt dicht gedrukt, waardoor de baby onvoldoende melk kan krijgen. Om dit te compenseren gaat de baby dan nog harder zuigen waardoor de tepels nog meer stuk gaan. 

Er zijn verschillende oorzaken waardoor de baby de tepel niet diep genoeg in zijn of haar mondje neemt. Heel vaak is het de houding van de baby die belemmert dat hij of zij zijn mondje goed open kan doen. Soms is er ook een probleem in het mondje zoals een te korte tongriem. Echter kan een goede houding wel een verschil maken in pijnbeleving bij een baby met een te kort tongriem. 

Praktische tips aan de hand van 3 oefeningen

Oefening 1.

Kantel je hoofd naar voren (kin op de borst). Probeer dan eens je mond open te doen. Dit lukt nauwelijks. Dan doe je je hoofd recht (je kijkt dus recht naar voren). Open dan nogmaals je mond, dat lukt al een stuk beter. Kantel nu je hoofd iets naar achter. Je zal merken dat je mond op deze manier het allerwijdst open kan. Je wilt dus dat je baby met zijn of haar hoofdje iets naar achter kantelt. 

Dit betekent dat de tepel dus boven de mond moet worden aangeboden. Eigenlijk op neus hoogte zodat de baby omhoog moet rijken met zijn of haar mondje. Zo kan een baby een grote hap nemen. Dan kan de tepel diep in de mond liggen waardoor de tepel tegen het zachte deel van het gehemelte ligt en alle kanaaltjes open staan zodat de melk erdoor kan stromen.

Oefening 2

Ga aan tafel zitten tijdens een maaltijd. Normaal zal je waarschijnlijk recht voor je bord plaats nemen. Maar nu draai je de stoel een kwartslag en je schouders houd je tegen de rugleuning. Probeer nu eens te eten. Dit is een stuk moeilijker en ook heel onnatuurlijk.

Het is dus heel belangrijk dat ook de baby recht voor het eten ligt. De tip die vaak wordt gegeven om dit te bewerkstelligen is: draai buik tegen buik (baby’s buik tegen moeders buik). Kijk dus naar je kindje als je deze aan de borst ligt. Liggen het hoofdje, de schoudertjes en de heupjes op één lijn? Als dit niet zo is, dan ligt de baby dus gedraaid. Waardoor de nek moet draaien om met het mondje nog bij de tepel te komen. Als je baby niet recht ligt dan kan hij of zij de mond niet goed openen. Baby’s kunnen op die manier niet met hun volle aandacht drinken, want ze zijn druk bezig met het corrigeren van hun houding.

Oefening 3

Als je aan tafel zit te eten  schuif je stoel dan eens een halve meter naar achteren, probeer nu eens van je bord te eten. Dit is niet gemakkelijk en je zal merken dat je regelmatig zal knoeien. Je wil dus aan tafel zitten. 

Houd je baby dus aan tafel. Dat betekent: hou je baby lekker stevig tegen je aan. Niet door het hoofdje in je borst drukken, maar juist door het lichaampje (vooral de rug) goed tegen je aan te houden. Als je dit niet doet, zie je vaak dat baby’s tijdens de voeding steeds meer weg zakken, waardoor ze van de tepel afglijden. Dan kan het zijn dat de baby eerst goed aan de borst lag maar doordat de baby er afglijdt de tepel uiteindelijk uit zijn of haar mondje glijdt. Hierdoor zuigt de baby alsnog op het puntje en wordt de tepel tegen het harde gehemelte gedrukt.

borstvoedingshulp

Hoe kan je nou controleren of je baby goed aan de borst ligt?

  • De baby ligt met zijn hoofd iets gekanteld naar achter waardoor de kin tegen de borst (van de moeder – niet kin tegen eigen borst) zit en het neusje vrij ligt.
  • De baby ligt in één lijn: heupen, schouders en hoofd.
  • De baby ligt dicht tegen je aan, dit kun je controleren doordat de wangen van de baby de borst raken.
  • Na de voeding komt je tepel rond uit het mondje van je baby en niet schuin afgevlakt als een lipstick.

Nu volgen nog twee tips:

Tip 1

Vorm je borst voor.  Wij zijn gewend om een bh te dragen, hierdoor zijn onze borsten mooi rond gebleven. Dat is natuurlijk mooi maar niet ideaal voor een baby. Deze heeft liever hangborsten die een beetje plat zijn, die zijn veel makkelijker aan te happen.

Hoe neem je nou een grote hap van een grote ronde appel? Dat is best wel moeilijk. Als je de bovenkant en de onderkant van de appel snijdt kan je hem veel dieper in je mond krijgen.

Wat je kan doen om je baby te helpen is je borst voor te vormen. Door met de hand de borst als het ware plat te drukken. Doe dit niet te dicht bij de tepel waardoor de baby door je vingers belemmerd wordt bij het maken van een grote hap. Bedenk ook even hoe je de borst plat knijpt ten opzichte van hoe de baby ligt. Ik geef dan als voorbeeld dat je een krentenbol horizontaal in je mond stopt en niet verticaal. Maakt je borst aan de juiste kant plat, zodat je baby dan makkelijk de tepel diep in het mondje kan nemen.

Tip 2

Geef je kleintje ook de tijd om aan te happen. Wij leven in een snelle wereld maar de baby’s die doen alles op hun eigen tempo. Dat betekent dat je dus niet bij de eerste keer dat ze hun mondje openen doen, meteen die borst erin moet proppen. Wacht en wacht en heb geduld tot het mondje zo wijd mogelijk open is. Is dit het geval dan breng je de baby naar de borst. Laat je baby niet die tepel naar binnen sleurpen.

Heb je al deze tips doorgenomen en lukt het nog steeds niet om pijnloos te voeden? Dan is het verstandig om een lactatiekundige langs te laten komen om mee te kijken om samen naar een oplossing te zoeken.

Voor vragen of consult kun je mij mailen info@deborstvoedingspraktijk.nl of bellen op 06-13512332 zie ook contact.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *