Borstvoeding en krampjes

Borstvoeding en krampjes

Borstvoeding en krampjes: waarom je baby last heeft en wat je kunt doen

Veel ouders kennen het wel: een baby die in de eerste maanden van zijn leven onrustig is, veel huilt en zijn beentjes optrekt. Krampjes, het klinkt zo onschuldig, maar oh, wat kan het zwaar zijn. Ze komen vaak voor bij pasgeborenen in de eerste drie maanden en kunnen verschillende oorzaken hebben.

Bij borstvoedingsbaby’s spelen zowel de ontwikkeling van de spijsvertering als de verwerking van prikkels een belangrijke rol. In deze blog lees je waarom borstvoeding en krampjes met elkaar samenhangen en wat je kunt doen om je baby te helpen.

De eerste maanden: een onrijpe darm

In de eerste levensmaanden moeten de spijsvertering en het microbioom van je baby nog rijpen. De darmen komen voor het eerst in contact met voeding, maar ook met allerlei bacteriën, gisten en ziekteverwekkers. Ze moeten leren hoe ze moedermelk efficiënt kunnen verteren. Dit proces kan leiden tot krampjes. Het duurt even voordat het maag-darmstelsel gewend is aan deze nieuwe taak. Dit is een veelvoorkomende reden waarom borstvoeding en krampjes vaak samengaan.

Krampjes door prikkelverwerking

Naast het verteren van voeding speelt ook prikkelverwerking een grote rol bij krampjes. Overdag maakt je baby veel nieuwe dingen mee: geluiden, licht, geuren en aanrakingen. Tegen de avond stapelen al deze prikkels zich op, wat zich kan uiten in onrust en huilbuien. Dit wordt vaak verward met darmkrampjes, terwijl het in feite de verwerking van een drukke dag is. Darmen worden weleens de “hersenen van je buik” genoemd omdat ze vol zenuwen zitten. Dit onderstreept opnieuw de link tussen borstvoeding en krampjes.

Wat kun je doen tegen krampjes bij een borstvoedingsbaby?

Gelukkig zijn er verschillende manieren om je baby te ondersteunen bij borstvoeding en krampjes:

  1. Let op de aanlegtechniek – Een goede aanlegtechniek voorkomt dat je baby onnodig veel lucht binnenkrijgt, wat krampjes kan verergeren.

  2. Draag je baby – Dit heeft een driedubbel effect: warmte zorgt voor ontspanning van de buik, oxytocine-aanmaak door nabijheid helpt je baby te kalmeren, en de kikkerhouding en bewegingen ondersteunen de darmen. Kies altijd voor een ergonomische draagdoek of draagzak.

  3. Rust en regelmaat – Beperk prikkels, vooral in de avonduren. Doe rustig aan met visite en uitjes.

  4. Buikmassage en fietsen met de beentjes – Dit stimuleert de darmwerking en helpt bij het afvoeren van darmgassen.

  5. Voed op verzoek – Borstvoeding biedt niet alleen voeding, maar ook troost. Door je baby op verzoek te voeden, ondersteun je zijn natuurlijke ritme en kunnen krampjes sneller verminderen.

  6. Zorg voor voldoende slaap – Slaap zorgt voor ontprikkeling. Hoe en waar je baby slaapt maakt minder uit, zolang hij maar voldoende rust krijgt.

Borstvoeding en krampjes: invloed van voeding

Veel mensen denken dat de voeding van de moeder invloed heeft op krampjes, en dat wat een moeder eet via de borstvoeding bij de baby terechtkomt en krampjes veroorzaakt. Dit is echter niet wetenschappelijk bewezen. Op internet circuleren lijsten met voedingsmiddelen die je zou moeten vermijden, zoals sinaasappels, pittig eten en koolzuurhoudende dranken. Maar klopt dit wel?

De productie van moedermelk gebeurt via het bloed, en stoffen zoals koolzuur komen niet in je bloed terecht, dus ook niet in je moedermelk. Denk ook aan culturen waar pittig eten de norm is; daar komen niet meer krampjes voor dan elders.

Een klein percentage baby’s heeft echter een voedselallergie, zoals een koemelkeiwitallergie. In dat geval kunnen allergenen via de moedermelk worden doorgegeven en klachten veroorzaken zoals buikkrampen, eczeem en onrust. Dit is een specifieke situatie waarin borstvoeding en krampjes mogelijk wel door voeding worden beïnvloed.

Wanneer hulp inschakelen?

Krampjes zijn meestal ‘onschuldig’ en verdwijnen vanzelf na drie tot vier maanden. Maar als je baby extreem veel huilt, slecht drinkt of je het gevoel hebt dat er meer aan de hand is, schakel dan een lactatiekundige of zorgverlener in. Soms kan een aanpassing in de voedingstechniek of extra ondersteuning veel verschil maken bij borstvoeding en krampjes. Ook bodywork of een aanpassing in de dagindeling kan helpen.

Baby’s zijn bovendien zeer sensitief, dus zelf rust en vertrouwen uitstralen helpt ook.

Borstvoeding en krampjes

Vertrouwen op je intuïtie

Krampjes bij een borstvoedingsbaby kunnen uitdagend zijn, maar onthoud dat dit een normaal onderdeel is van de ontwikkeling. Geef je baby de tijd om te wennen aan zijn nieuwe wereld en vertrouw op je intuïtie als ouder. Jouw liefde en nabijheid maken het verschil! Soms kan extra aanleggen helpen om krampjes te verzachten, en op andere momenten is een wandeling in de draagzak een betere optie.

Weet dat alle ouders zoekende zijn en dat het echt pittig kan zijn. Schakel hulp in als je het even niet ziet zitten. Vraag bijvoorbeeld iemand om een rondje met je baby te wandelen, zodat jij even een dutje kunt doen en er daarna weer beter tegen kunt.

Door te begrijpen hoe borstvoeding en krampjes met elkaar samenhangen en wat je eraan kunt doen, kun je je baby beter ondersteunen en zelf met meer vertrouwen deze fase doorkomen.

Meer leren?

Borstvoeding is een prachtig en natuurlijk proces, maar het brengt ook veel vragen met zich mee. Wil je goed voorbereid zijn of meer vertrouwen krijgen in je borstvoedingsavontuur? Bekijk dan mijn online borstvoedingscursussen en leer alles wat je nodig hebt om borstvoeding op een ontspannen manier te geven.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *