Vertrouw in je baby en je lijf
Zwanger raken, zwanger zijn, bevallen en borstvoeding doen we al zolang de mensheid bestaat. Niet alleen de mensen maar ook alle zoogdieren doen dit. Het is een wonderlijk proces. Als je het meemaakt is het zo bijzonder maar daarnaast eigenlijk ook zo gewoon. Alleen in Nederland worden al ongeveer 450 kinderen per dag geboren. Toch is in onze maatschappij de norm niet altijd vanzelfsprekend.
Natuurlijk proces
Dit gehele proces wordt geregeld door ons lijf, het meest wonderlijke mechanisme dat er bestaat. Wij vrouwen kunnen een kindje laten groeien in ons buik en na de geboorte kunnen wij ze de voeding geven die ze op dat moment nodig hebben om verder te ontwikkelen.
Jouw lijf is in staat op precies te geven wat je kindje nodig heeft, alleen durven we hier niet altijd meer op te vertrouwen. Er wordt zelfs soms gedacht dat kunstvoeding (gemaakt van andere dieren hun melk en verwerkt in een fabriek) beter zou zijn of makkelijker.
Na de bevalling
Na je bevalling ben je moe en heel gevoelig voor alles wat mensen tegen je zeggen. Van alle zwangeren heeft 80% het voornemen om borstvoeding te geven maar na de eerste maand is dit percentage dat borstvoeding geeft al gedaald naar 50% en bij 6 maanden is dit nog maar 25%. In de westerse wereld begrijpen we borstvoeding eigenlijk niet meer zo goed.
Mensen om je heen vragen, zeggen of geven je adviezen allemaal goed bedoeld maar denken niet na dat dit je onzeker kan maken en de borstvoeding kan schaden. Zoals; slaapt je baby al door, zo vaak hoort een baby niet te eten, als de baby huilt heeft ze vast honger, heb je wel genoeg voeding, verwen je haar niet te veel?
Vertrouwen
Ik hoop dat naar aanleiding wat jullie hier lezen vertrouwen krijgen in het borstvoedingsproces. Natuurlijk is het zoeken, zijn er vaak onzekere momenten en twijfels of je het goed doet. Dat hoort ook bij het ouderschap en daar heeft elke ouder last van, toch kun je vaak op je intuïtie vertrouwen.
Het succes of mislukken van de borstvoeding heeft ook heel veel te maken met de support van de omgeving.
“Een vrouwenlijf is gemaakt om borstvoeding te geven en een baby is bestemd om borstvoeding te krijgen”
Het vrouwenlijf
Al je hele leven zijn je borsten zich aan het ontwikkelen om uiteindelijk borstvoeding te gaan geven. De laatste ontwikkeling vindt plaats in je zwangerschap en vanaf ongeveer 16 weken zwangerschap zijn ze instaat om borstvoeding te produceren. Dit wordt gedaan door de cellen die melk produceren in het klierweefsel van je borsten. Je bloed stroomt langs deze melkproducerendecellen en deze cellen zet jouw bloed om in melk. Zolang de placenta nog in je buik zit, wordt dit proces nog geremd waardoor je meestal niet meer dan 5-7ml aanmaakt. Deze melk wordt ook colostrum genoemd en is supergeconcentreerd en boordevol eiwitten. Deze eiwitten zijn voor een grootdeel antistoffen waardoor je vanaf je eerste voeding al meteen je baby beschermt voor allerlei ziekten.
Nadat de placenta is geboren en het hormoon progesteron daalt kunnen je borstvoedingshormonen aan de gang. De borstvoeding zal elke dag meer worden tot je ongeveer na een week op 800 ml per 24 uur zit en dit blijft eigenlijk de rest van de periode dat je borstvoeding geeft.
- Prolactine dit is het hormoon dat de melkproducerendecellen aanzet tot het maken van melk. De prolactine wordt gemaakt in jouw lijf doordat de baby aan de borst ligt en de tepel stimuleert. Dus hoe vaker de baby aan de borst ligt hoe meer melk je gaat maken ( ’s nachts is je prolactine concentratie het hoogste).
- Oxytocine ook wel het knuffelhormoon zorgt ervoor dat de spiertjes in je borsten samentrekken. Om de klieren met de melkproducerendecellen liggen kleine spiertjes en als je baby bij je drinkt dan gaat de oxytocine stromen en zorgt dit voor het toeschietreflex. Meestal heb je elke 5 tot 15 minuten een toeschietreflex. De baby hoeft dus de melk niet uit je borst te trekken maar jouw borst duwt de melk naar buiten. Sommige vrouwen voelen dit heel duidelijk, anderen niet. Dit is heel persoonlijk.
Feedback systeem
Als je hele volle borsten hebt (dus lang niet geleegd) dan heb je eigenlijk magere melk (meer water) en wordt er een seintje afgegeven dat je borsten geremd moeten worden met het maken van melk. Het is dus belangrijk vooral in het begin om je borsten regelmatig te legen. En als je kindje na een uur weer wil drinken heb je misschien niet grote hoeveelheid maar wel hele volle melk die dus lekker verzadigd.
“Hoe leger je borst, hoe sneller je borsten nieuwe melk gaan aanmaken en hoe voller de melk is”.
Naar mate je langer aan het voeden bent, ga je steeds meer maken op het moment dat de baby aan je borst drinkt. Er ligt dus minder melk opgeslagen. Na een halfjaar zijn de vetreserves in je borsten, die je in de zwangerschap hebt aangemaakt, wat afgenomen. Je borsten gaan dus wat leger voelen en krijgen hun oude formaat terug krijgen. Daarom kan het wel eens zijn dat je twijfelt of je nog genoeg melk maakt. Want je voelt het niet meer zo aan je lijf. Toch hoef je echt geen twijfel te hebben als je borsten goed opgang zijn gekomen dan gaat het niet meer zomaar weg.
Weet dat dit een normaal verloop is en zolang er gevoed wordt, jouw lijf moedermelk aanmaakt.
De baby
Jullie baby wordt geboren en komt uit een donkere warme gedempte omgeving waar ze continue via de navelstreng voedingstoffen krijgt. Dan ligt ze daar opeens op jouw warme borst, met licht, stemmen en kou om haar heen. Gelukkig voelt ze dat jij het bent, hoort ze de bekende geluiden van jouw hartslag en jouw stem. Zij krijgt de warmte van jouw lijf en ruikt een bekende geur. Namelijk je tepels ruiken naar het vruchtwater, ze hebben een donkere kleur gekregen waardoor je baby ziet en ruikt waar zij heen moet.
De meeste baby’s gaan, als je ze de tijd geeft, zelf opzoek naar de borst en tepel. Gemiddeld duurt het een uur en dan hebben ze deze gevonden en liggen ze eraan te drinken. Daarna vallen de meeste baby’s in diepe slaap.
Kraamweek
We zijn in de eerste week heel erg bezig met het gewicht van de baby en soms is het moeilijk om dat weer los te laten. In het begin vallen alle baby’s wat af in gewicht zo 5 tot 7% is heel normaal. Waarbij het diepte punt vaak zit op dag 4 na de bevalling. Als het goed is, gaan ze daarna weer groeien en de meeste baby’s zijn rond 2 weken na de geboorte weer op geboortegewicht. Als ze dit hebben gedaan op jouw borstvoeding mag je daarna ook echt vertrouwen dat je melkproductie goed opgang is en dat je baby het heel goed zelf kan regelen.
On demand voeden betekent voeden op verzoek van jouw baby en dus niet op de klok. Dit is cruciaal voor een goede borstvoedingstijd.
Baby’s zijn niet gemaakt om op de klok te eten. Met borstvoeding mag je baby bepalen hoeveel zij drinkt en wanneer want zij is degene die voelt wat nodig is. Ook omdat je baby dit zelf mag bepalen leert zij veel beter zichzelf te reguleren en heb je later minder kans op overgewicht.
Soms is het niet te begrijpen, heb je het gevoel dat je baby net enorm goed heeft gedronken en wil zij na een uur toch nog even een paar slokjes. We gaan daardoor soms twijfelen, hebben we wel voldoende melk?
Denk bijvoorbeeld aan jezelf soms heb je best stevig gedineerd maar wil je toch na uurtje een kop koffie met een stukje chocola.
Signalen
In de komende maanden gaan jullie je baby leren kennen maar in het begin is het soms best moeilijk om al die kleine signalen te lezen. Ze kunnen nog niet praten maar met kleine nuances zal je merken dat ze je al heel veel kunnen vertellen. Het wil niet zeggen dat dit altijd makkelijk te lezen is. Elk kind doet het ook weer een beetje anders. Kijk naar je kind probeer signalen te leren begrijpen. Zoals lipjes tuiten, smakgeluidjes, vuistjes open of dicht, handjes laag of bij de mond, naar je kijken of juist langs je heen, gapen, oogjes wrijven.
Huilen is niet alleen honger en als het honger is dan is het eigenlijk het laatste signaal van honger. Zuigbehoefte betekent ook niet altijd dat ze honger hebben. Zuigen is namelijk ook een hele rustgevende, kalmerende bezigheid. Maar weet dat borstvoeding altijd kan en mag als je denk dat het niet zo zeer honger is maar zuigbehoefte leg haar dan aan je lege borst aan. Als een baby huilt is borstvoeding eigenlijk bijna niet mogelijk probeer de baby dan eerst te kalmeren om daarna aan te leggen.
Super leuk en duidelijk!!!
Lisette heeft veel kennis en ervaring met het onderwerp. Veel praktische tips waar wij als aanstaande ouders veel mee kunnen. Prettig dat ze thuis komt en een gezellige en ontspannen sfeer.
Ik ben heel erg blij met de deskundige hulp van Lisette. Ik kon haar altijd goed en snel bereiken. En ik heb met een paar telefonische consults en 1 huisbezoek ,mijn doel bereikt. Soepele borstvoeding en een tevreden baby die goed groeit.
Annemarie