Draagsconsult

Wil je gaan dragen maar weet je niet goed waar je moet beginnen of vindt je het spannend? Twijfel je wat jou het beste past? Of raak je helemaal overladen door alle keuzes die je tegenkomt aan doeken en dragers? Plan dan een draagconsult. 

Tijdelijk kan je geen draagconsult plannen omdat ik het zo druk heb met borstvoedingsconsulten. 

Wat is een draagconsult?

Tijdens een consult kom ik langs bij jou thuis; in een omgeving die fijn en vertrouwd is voor jezelf en je kindje. Ik geef je informatie over dragen in het algemeen en neem ik verschillende draagdoeken en voorgevormde (ergonomische) dragers mee.

Van te voren krijg je een vragenlijst waardoor ik al een idee krijg wat voor draag manier bij jullie zou kunnen passen. Tijdens het consult kies je dan adv het gesprek waar je mee zou willen dragen. 

Eerst oefenen we met een speciale draagpop, die door de lengte en het gewicht als een echte baby aanvoelt. Ik demonstreer stap voor stap, we herhalen de stappen samen en vervolgens ga jij zelf aan de slag. Je oefent net zo vaak met de draagpop tot je je zeker genoeg voelt om als afsluiting je eigen kindje te dragen. 

Wanneer je al zelf een draagdoek of draagzak in huis hebt, kunnen we deze gebruiken tijdens het consult. Bij een draagzak kan ik je ook helpen hoe je deze op je rug moet gebruiken, dit kan vanaf dat een kindje zelfstandig kan zitten. In dien je kindje dat nog niet kan kunnen we dit wel met de draagpop oefenen.  

Draagconsult aan huis
per uur

Waarom zou je dragen?

Dragen van je kindje kan een praktische hulpmiddel bij de verzorging en vervoeren van je kindje. Het dragen in een drager is minder zwaar voor jou dan gewoon tillen en jij hebt je handen vrij. Ook kan het handig zijn bij wandelingen over onverharde grond waar het lastig begaanbaar is  met een kinderwagen. 

Naast een praktisch hulpmiddel is het ook een manier om je kindje te ondersteunen. Gedragen worden zorgt ervoor dat je kindje zich geborgen voelt, troost vindt, minder last heeft van krampjes, vaak beter en langer slaapt. Dragen kan ook ondersteunen bij het ontwikkelen van een veilige hechtingsrelatie. 

Wanneer je je kindje draagt zorgt dat ervoor dat jullie huid op huid contact hebben hierdoor komen er fysiologische processen op gang, die onmisbaar zijn voor het functioneren van ons lichaam. Hierbij is het hormoon oxytocine van groot belang. Meer oxytocine geeft een fysieke reactie van het lichaam die zorgt voor een meer ontspannen gevoel bij zowel diegenen die draagt als het kindje wat gedragen wordt. De spieren zijn minder gespannen, de hartslag daalt, er is minder stresshormonen in het lichaam.

Ook als je kindje iets groter is zijn er vele voordelen. In een draagdoek of draagzak zitten maakt ook dat een kindje de wereld anders ziet dan wanneer hij in een kinderwagen ligt. Hij zit op volwassen ooghoogte, maakt gemakkelijk contact, maar zit wel veilig tegen vader of moeder aan. Hij kan ook zelf beslissen om het contact af te breken. Hij leert zo veel over sociale omgang in het dagelijks leven. Wanneer je draagt reageer je ook meer op  signalen van je baby dan wanneer je kindje in de kinderwagen ligt.

Daarnaast levert dragen bijdragen aan de motorische en sensorische ontwikkeling. Ouders van kinderen die veel gedragen worden, benoemen regelmatig dat hun kind zich motorisch relatief vlot lijkt te ontwikkelen. Door het dragen worden de spieren in nek, romp en benen licht getraind, en het kan de neuro-motorische rijpheid bevorderen. Het gaat daarbij wel alleen om de grove motoriek.

Ringsling draagconsult

Heupdragen

Een ringsling is een asymmetrische drager die over één schouder gedragen wordt. Je hoeft hem niet te knopen, maar je haalt de stof door de ringen heen om die vervolgens aan te trekken. Met een ringsling draag je op je heup of op je buik. Het grote voordeel van de ringsling is dat je je kindje er snel in en uit kunt doen.

Geweven doek

De geweven draagdoek is meestal gemaakt van 100% (biologische) katoen in een speciale weving. Hierdoor is hij zeer duurzaam en slijtvast. De geweven draagdoek is te krijgen in vele kleuren, merken en verschillende lengtes. Een geweven draagdoek geeft een ideale gewichtsverdeling over je schouders, rug en heupen. Je kunt je kindje vanaf de geboorte tot ver in de peutertijd comfortabel dragen op veel verschillende manieren.

Draagconsult
Draagconsult

Rekbare doek

Een rekbare of tricot doek is elastisch en heerlijk zacht. Hij wordt vaak gebruikt om pasgeboren kindjes in te dragen. De verschillende merken hebben een variatie in elasticiteit, breedte en lengte van de doek. Je kunt de doek voorknopen en daarna je kindje er in doen. Met een rekbare draagdoek draag je je kindje op je buik.

Het is belangrijk om ergonomisch en veilig te dragen. 
Je kindje dient goed ondersteund te worden door de draagdoek of draagzak.
Het is belangrijk dat de baby in de spreid-hurkhouding zit (ook wel de M houding) voor een optimale rijping van het heupgewricht. 
Daarnaast moet de baby natuurlijk vrij kunnen ademen en er niet uit kunnen vallen. 

Deze ergonomische houding neemt een baby instinctief ook aan als het opgetild wordt; ingetrokken beentjes, gebold ruggetje en vastklemmende handjes. Deze houding is voor je baby dan ook heel prettig en natuurlijk. Helaas zijn er veel dragers in omloop die hier niet aan voldoen.  

Draagconsult